Piano spelen maakt slim. Piano spelen is voor jou waarschijnlijk een heerlijke, ontspannende bezigheid. Zelf muziek maken waarbij alle stress en drukte van de dag van jouw schouders afglijden. En dat is maar één van de positieve effecten van piano spelen!
Wist je namelijk dat piano spelen je slimmer maakt? Zelf muziek maken is erg goed voor je hersenen. Bij (jonge) kinderen heeft zelf muziek maken een positieve invloed op de intelligentie en de sociale vaardigheden. Maar ook op oudere leeftijd heeft piano spelen een positief effect op de werking van de hersenen.
Maar hoe werkt dat dan? Hoe kan piano spelen je slimmer maken? Dit heeft vooral te maken met de werking van uw je hersenen. Misschien merkt je het niet als je piano zit te spelen maar je hersenen draaien op volle toeren.
Je leest de notenbalken, moet deze ontcijferen en omzetten naar klanken. De 10 vingers moet je hiervoor, onafhankelijk van elkaar, laten bewegen. En ook je voeten doen mee. De voeten bedienen de pedalen. Je gehoor controleert of hetgeen je gelezen heeft klopt met de klanken die geproduceerd worden. En dit gebeurt allemaal tegelijk. Daarvoor moeten je hersenen hard werken.
Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat het leren van iets nieuws, zoals piano spelen, een zeer positieve invloed heeft op de hersenen. Bij het leren van nieuwe dingen maken onze hersenen extra verbindingen aan. Je traint dus eigenlijk je hersenen.
Piano spelen bevordert je motoriek en laat je IQ niveau stijgen. Wetenschappers hebben zelfs vastgesteld dat het leren van iets nieuws, zoals piano spelen, dementie kan tegenhouden.
Juist omdat piano spelen de samenwerking vereist van zowel je gehoor, motoriek en het lezen en interpreteren van de noten is dit een geweldige manier om je hersenen in topconditie te houden.
Je hersenen bestaan uit twee delen. De linker hersenhelft regelt de spraak en het intellect. De rechter hersenhelft gaat over het gevoel. Beide hersenhelften functioneren apart maar werken op bepaalde gebieden samen. Elk stukje van je hersenen heeft een eigen functie. Het ene deel regelt je bewegingen, een ander je spraak en weer een ander deel komt in actie wanneer je ergens naar luistert.
Je bent in het voordeel wanneer u snel verbindingen kunt leggen tussen verschillende delen van uw hersenen.
Onderzoek bij kinderen heeft uitgewezen dat, bij kinderen die piano spelen, de linker en rechter hersenhelft sterker met elkaar verboden zijn dan bij kinderen die geen instrument bespelen.
Dit komt omdat piano spelen een positief effect heeft op het aanmaken van neuronale verbindingen in de hersenen. En laten nu net die neuronale verbindingen bepalend zijn voor het intelligentieniveau!
Het positieve effect van piano spelen is vooral bij kinderen uitgebreid onderzocht. Maar ook bij volwassenen zijn deze positieve effecten te verwachten. Enkele van de positieve effecten die uit het onderzoek naar voren kwamen zijn:
Kortom, piano spelen maakt je slimmer, op allerlei vlakken.